lørdag den 22. april 2017

Brød skal der til


Sådan en kold lørdag morgen hvor der er råt.
Der elsker jeg at bage. Både for duftens skyld men også for varmen.
At vi alle kan samles om morgen bordet til nybagt brød.
Så i dag vil jeg vise jer sådan et rigtigt mørkt brød der er godt at nyde
 både med smør og til en skøn salat.



For at man kan lave et godt brød, hvor skorpen er hård og fast
og krummen er luftig og sej, så kræver det en surdej.
Jeg har lavet min egen og efter tre døgn er den klar til at bruge.
Den skal  have luft så den kan gære. Derfor har jeg lagt en af
Karen Maries hæklede klude over. Så undgår jeg snavs.






 Jeg har valgt en mørk besk øl til brødet.
Jeg er ikke meget for øl og kan kun lige præcis drikke en juleøl.







Det er vigtigt at man ælter på en maskine. Armene kan ikke klare det selv.
Jeg har lånt min svigermors maskine. En gammel orange Kenwood.
Den klarede desværre ikke mosten. Dårlig kvalitet. Den har kun holdt 30 år!
Ironi kan jo forekomme.
Derfor er det brød jeg har taget billeder
af blevet knapt så blank som det plejer.



Nu er det jo meget moderne med hævekurve.
Sådan en har jeg bare ikke.
Så jeg har taget det store dørslag og lagt et par hæklede servietter i
for at danne mønster på brødet.
Oven på servietterne drysser jeg mel.
Hullerne i dørslaget giver luft til dejen.



Jeg tager et vådt viskestykke og kommer over brødet.
Her står det så og hæver minimum en time.
I mens det hæver tænder jeg ovnen på 250 grader.
Sætter en bagepande i bunden af ovnen og ligger en bagesten
ind på nederste rist i ovnen.



Når brødet har hævet vendes det forsigtigt ud på bagestenen.
Sættes i ovnen.
Jeg kommer godt med vand i den varme bradepande.
Ovnen skal lukkes hurtigt for at dampen bliver der inde.
De første 5 minutter bages brødet på 250 grader. 
Derefter på 220 grader i ca. 35 minutter.
Meget individuelt fra ovn til ovn. 
Men brødet skal lyde hult når man banker på det.







Den her smukke bog fandt jeg ude hos Karl.
Den er utrolig sjov at læse i, om end alting var meget mere besværligt dengang!

Håber i fik mod på at prøve et dejligt brød med den rette krumme.
Jeg er vild med når tænderne giver op og man lige som skal kæmpe et
bid fri. Holde fast med tænderne i den hårde skorpe og vride
hovedet fra side til side. Ja kønt er det ikke!


Rigtig fantastisk weekend ønsker jeg til jer alle

Klem

Charlotte






20 kommentarer:

  1. Mums, ser bare SÅ lækker ud 👏👏👏 - ha' fortsat en fantastisk lørdag - omend kold og våd - igen, igen, igen 🙄🙄🙄

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak Irene :)
      Vi havde faktisk en fantastisk lørdag med pragtfuldt vejr. Der blev lavet en del i haven.
      Et helt nyt hjørne er ved at opstå. Men hold nu op det kræver muskler ::::::::::
      I dag har vi til gengæld silende stormende regn. Så det bliver en indedag!

      Rigtig skøn mandag
      Knus

      Charlotte

      Slet
  2. Lækkert, lækkert. Elsker også at bage brød og passer trofast surdejen i køleskabet. Den har nok snart 1 års fødselsdag. Bager ofte grydebrødet fra Isabella Smith, men har også adskillige andre bagebøger. Ofte bliver det bare sådan ud af hovedet brød eller boller. Er stor fan af koldhævet boller, hvor dejen kan holde flere dage i køleskabet. Må da også lige prøve din opskrift, da jeg elsker brød med havregryn i. Og ja sådan et godt sejt brød, hvor det er svært at holde styr på pålægget og hvor det er umuligt at spise pænt. Har aldrig prøvet at riste kernerne inden de kommes i brødet, men det må da også prøves.

    Dejlig weekend til jer
    Knus Susanne Josephine

    SvarSlet
    Svar
    1. Ej hvor sjovt Susanne Josephine du er også gærdejs fascineret. Så må jeg kunne få en masse fif af dig. Jeg er nystartet og det går vildt for sig i køkkenet.
      Jeg må lave et indlæg om mit nye liv........
      Gad godt have sådan en skøn surdej. Syntes det er svære at få fat på.

      Rigtig glad mandag til dig og familien
      Knus

      Charlotte

      Slet
  3. Yum Yum for et lækkert brød bagt af en lækker dronning ;0)
    Elsker når der er øl i brød, det giver en fantastisk smag. Jeg har nogle gange købt en surdej i aurion, da jeg ikke er så go til selv at få lavet en. Det er da en fantastisk ide med hæklede klude til at give mønster. Jeg kan altså næsten både smage og mærke det lækre brød, ja har nærmest helt ondt i tænderne haha....
    ønsker alle på slottet en skønherlig weekend

    Knus Lone

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak skønne Lone.
      Ja det er et fantastisk brød men en maskine er påkrævet her.
      Ellers bliver det så tungt og klæg. Jo længere tid det røres jo bedre bliver brødet.
      Men du er jo en gammel rotte i faget. Så du ved det.

      Rigtig dejlig mandag og dejlig ferie
      Knus

      Charlotte

      Slet
  4. Hi!!! amiga,con tu permiso me voy a quedar por tu blog,no quiero perderme nada.
    Bss apretaos!!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Welcome on my blog. I love you step by.

      Lovely dag
      Charlotte

      Slet
  5. Åh det ser lækkert ud, dejlig start på dagen.

    Kærlig hilsen Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak Anette.
      Skøn dag til dig også.

      Knus
      Charlotte

      Slet
  6. Kære Charlotte.
    Hvor ser det vildt lækkert ud! Jeg elsker brød - specielt hjemmebagt :-) Desværre er min køkkenmaskine jo solgt. Jeg vil dog forsøge din opskrift alligevel, da det virkelig gør mig lækkersulten med din opskrift Og smukke billeder. Og sprød rustik brød ER bare det allerbedste! Tak for et endnu skønt og brugbar indlæg ❤️
    God weekend! Knus fra Nanna

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for de dejligste ord sødeste Nanna.
      Ja det er et fantastisk brød. Men tror du skal hoppe over dette brød.
      Det kræver en maskine for at blive godt. Ellers bliver det meget tungt og jeg vil nærmest sige klæg. Desværre!

      Smuk mandag
      Knus

      Charlotte

      Slet
  7. Uhmmm hvor lyder det lækkert Charlotte, også ser det FLOT ud:-P
    Bedste søndag til dig
    Stort KNUS fra Anette

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak Anette.
      Jeg må sige jeg har fået et helt nyt liv, en ny passion. Det må komme i et indlæg!

      Smuk mandag og håber på langt bedre vejr hos jer end her. Storm, regn og rusk!
      Masser af knus

      Charlotte

      Slet
  8. Kære Charlotte.
    Uhmm...kan næsten dufte det smukke brød. Må jeg rose dig for din opfindsomhed med at bruge klude til at give mønster. Jeg prøvede engang at bruge en almindelig flot mønstret kurv. Ødelagde både dej og kurv.
    Det er også ualmindeligt smukke billeder du har taget. Alligevel kan det ikke friste mig at prøve. Mine tænder ville ikke kunne klare distancen.
    Sender mange kærlige tanker og ønsker dig en skøn ny uge. Eliane

    Ps. Hvordan har Albert-August det for tiden???

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak sødeste Eliane.
      Ja det er et godt og smukt brød. Men det er sejt og tænderne kan nemt få problemer.
      Jeg kender det jo da jeg selv var igennem operation i august. Den side af kæben volder stadig problemer og kan slet ikke bruges til at tygge med!

      Jo tak AA har det nogenlunde. Vejret er jo ikke for godt og de omskift er lidt af et problem for ham. Men ellers klare han det så fint.
      Håber i har det god mod syd.

      Masser af knus og ønsket om en dejlig ny og frisk uge
      Knus

      Charlotte

      Slet
  9. Mm, finnes det noe bedre enn nybakt brød.. Takk for oppskrift og fine bilder, Charlotte.
    Det er alltid en fryd å kikke inn hos deg,
    Nyt dagene, håper det er litt bedre vær hos dere nå,

    Klem, Ida

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak søde Ida.
      Der har lige sneet igen. Jeg forstår ikke hvor det forår bliver af.
      Har lige set vejret for den første uge i maj.
      Tænk der lover det op til 20 grader.
      Så vi går fra sne til sommer......

      Masser af klem og skøn dag
      Charlotte

      Slet
  10. Dear Charlotte,

    Love your pictures...and I love
    your bread...!

    I will follow your blog...

    LoveXXX

    SvarSlet
    Svar
    1. Ohhhh thank you so sweet of you Marijke.

      Nice day to you
      Hugs

      Charlotte

      Slet