søndag den 4. juni 2017

Fars Dag og Futsko


Underligt navn til en morgenkage. Futsko..... Men det hedder denne kage altså
her oppe i Nordjylland.....
Det er min yndlings morgenkage en fantastisk sød kalorie bombe!
I dag vil jeg vise jeg hvordan i selv laver en stor futsko. Ideal til en brunch, hvor 
der skal være en del mennesker eller i morgen, hvor der er fars dag.
Tænk at kunne servere en frisk morgenkage for ham...



Som jeg har fortalt jer før, så er det meget vigtigt ikke at komme for meget mel i.
Dejen bliver tør og tung. Den skal æltes og æltes til den har samlet sig.
Lad være med at tage mere mel. Brug kræfterne på at ælte istedet. Det skal nok samle sig.






Når dejen er hævet til dobbelt størrelse kommes den i en bradepande.
Tryk kanterne godt op ad siderne så der bliver en kant.



Her har den hævet og nogle steder ved at komme ud over kanten.



Så får den lige turen igen med at blive trykket flad og fyldet kommer på.
Nu er der tid til bagning.



Se lige alt det skønne sukker guf. Så er der serveret.



Den er altså bedst 10 minutter efter udtagning af ovnen.
Sådan en lun nybagt futsko smager himmelsk.
Det skulle i simpelthen unde jer selv og familien.


Rigtig skøn Pinse til jer alle

Charlotte


16 kommentarer:

  1. Mums - Futsko det har jeg aldrig hørt om før. Men Fru Fryd ❤️ har altid noget spændende i ærmet. Hi hi.
    Men minder vist om brunsviger... Og det kan jeg li'. Helst hjemmelavet men de fynske bagere kan også lave rigtig gode brunsviger..
    Må I nyde denne Futsko mens regnen blir færdig og gør plads til solen.
    Fortsat god Pinse og god Grundlovsdag og fars dag.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak Henriette :)
      Du har helt ret det er en brunsviger opskrift. Det er også den der benyttes til de små Futsko.

      En rigtig smuk dag til jer
      Knus

      Charlotte

      Slet
  2. Jeg er enig med forrige kommentator, den minder i den grad om den fynske brunsviger, jeg er selv fynbo :)
    God pinse/Grundlovsdag
    Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har ret Lisbeth, det er en brunsviger opskrift.
      Bageren bruger den både til kagemand og til futsko.
      Smuk pinse, grundlovsdag også til jer

      Charlotte

      Slet
  3. Her på Sjælland kalder vi den vist også bare for brunsviger. Men futsko er et meget sjovere navn. Os skønt smager den. I morgen fejre vi mandens fødselsdag, så den står på meget anden madlavning i køkkenet. Men futsko ville bestemt falde i hans smag. Han vil helst slippe for frugt, nødder og den slags i kage. Endelig om der regn til mit nyeplantet Discovery æbletræ. Vil se om der bliver ophold i regnen, så jeg kan trække rabarber til at lave saft. I morgen klare det op igen.
    Fortsat dejlig pinse

    Knus Susanne Josephine

    SvarSlet
    Svar
    1. Tillykke med mandens fødselsdag.
      En skøn dag at blive fejret på. Hele byen flager.

      Er det et Discovery træ du har fået. Det skønneste æble man kan plukke. Vi har også et. Lille endnu men giver mange æbler allerede.

      Rigtig skøn dag til jer
      Knus

      Charlotte

      Slet
  4. Ser deilig ut, Charlotte, og så fin å bake når man er mange.
    Takk for oppskriften,
    Ha en fin dag, her er det regnværsdag.

    Klem, Ida

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak søde Ida og dejlig Pinse til jer

      Knus
      Charlotte

      Slet
  5. Ja, vi kalder den også for brunsviger - men lækker ser den ud :-) God regnvejrsdag til jer! Her nyder vi regnen, for i dag behøver vi ikke vande have!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er også en brunsviger opskrift. Men i stedet for at lave en af små futsko som er samme opskrift. Så har jeg valgt at lave en stor.
      De smager helt ens :)

      Ja skal da love for der var regn i går men i dag er der sol og lækkert vejr.
      Rigtig dejlig 2. pinse dag

      Charlotte

      Slet
  6. Kære Charlotte
    Skønne billeder af en lækker kage. Brunsviger eller futsko, det er vel egentlig den samme opskrift. Når det er brunsviger bruges kagen oftest som fødseldagskage og pyntes med flødeskum og måske slik, men som morgenbrød laver man bare små kager, i stedet for en stor, og så er det da lettere at lave en kæmpe stor kage og skære den ud, som du her har gjort. Uanset hvad så smager kagen himmelsk.
    Tak for at dele den dejlige opskrift.

    Knus og rigtig god aften
    Lone

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak Lone.
      Du har så meget ret. Kan godt se du har haft cafe og kender opskrifterne på det.
      Der benyttes nemlig samme opskrift til begge kager.
      Men kært barn har mange navne :))))))
      Futsko er min yndlings morgenkage og jeg kan godt spise to:))))))

      Knus og en fantastisk skøn dag
      Charlotte

      Slet
  7. Hej Charlotte. Uhm det ser vildt lækkert ud. Tak for opskriften. Den vil jeg gerne bage på et tidspunkt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have Birgitte.
      Jeg tror bestemt ikke du bliver skuffet.

      Smuk tirsdag i solen
      Charlotte

      Slet
  8. Er en lille futsko ikke det samme som en 'smørkage'. I min barndom hed en snegl en 'jødekage' i Himmerland, og det kalder jeg stadig væk mine. De har altid været mine børns yndlingskager, og jeg har endda haft en god portion med til min datter i Montana, USA. Dem kunne mine børnebørn også vældig godt lide.
    Elsebeth

    SvarSlet
  9. Dear Charlotte,
    this brekfastcake looks so delicious! I like cake for breakfast.
    Have a nice week,
    Christine

    SvarSlet