fredag den 16. oktober 2015

Sommer i forfald





Ja nu er det jo sådan at jeg næsten er opvokset på landet.....
Der får man lige som et helt specielt forhold til det man dyrker.
Intet skal gå til spilde og man skal helst tage sommeren med sig ind i de lange vinter måneder.
Der har jeg virkelig lært noget og sætter pris på den kreativitet. Der kommer ud af det,
at bruge det man har, til noget lækkert.
Nu skal mit drivhus og haven lukkes ned for vinteren. Så de sidste rester skal bruges. For
nu varsles der natte frost!




Da jeg har fået avlet en masse chilipeber frem, har jeg valgt at lave en chili i eddike.
Den er enormt lækker til et godt hjemmebagt tomatbrød, som her. I gryderetter eller som
tapas. Fyldt med sommerens vitaminer i form af chili, hvidløg og ingefær.








Når brødet bliver for tørt får det en opblomstring i form af grisinni. 
Det er så fantastisk til en hjemmelavet tomat suppe eller bare drys til salaten.
Godt med olivenolie på en pande, brødet skåret i tern og steges til de bliver
gyldne og sprøde. Her bruger jeg mit hjemmelavet krydder salt igen.




Alle disse smukke grønne tomater sylter jeg.
De store skærer jeg i skiver, de små bliver rullet hen over et rivejern på den nupperet side.




Her er der virkelig potentiale for en skøn tilbehør til maden, eller igen i en gryderet,
tomatsovs eller til asiatisk mad. Prøv det bestem også oven på en god ost.
Bemærk lige grydeskeen. Det har været Moster Grethes. Den er kun halv. Den er
næsten slidt helt væk. Men aldrig har jeg haft så god en ske. Ligger perfekt i hånden!








Krydder eddike må man heller ikke glemme.
Alle vores krydderurter er en gave til dette formål.
Hele vinteren har man en god dressing til salaten ud af denne blanding.
Alt kan bruges. Her skal man prøve sig frem for at få den smag
der lige passer til en selv.
Min yndling er rosmarin, hvidløg og chili.








Æblemos ud af alle de nedfaldne æbler. Det er en kæmpe succes her hjemme.
Tror de kunne spise æblekage hver dag og så en god kop varm chokolade.
Det er ikke så sært vi har svært ved at holde vægten!!!!
For mums hvor det smager. Det bedste er at æblemosen kan fryses og tages op
i løbet af vinteren.




Nu er der masser af forslag til weekendens sysler og hvordan man kan bruge
det sidste fra have og drivhus.

Jeg vil ønske jer alle en helt igennem fantastisk fredag

Charlotte




10 kommentarer:

  1. Godmorgen, dejligt medlidenhed læsestof her op ad formiddagen👍, her sover vi længe da Johan har efterårsferie. 😴😴, han ligger stadigvæk og sover . Hvad er du bare flittig med at bage, sylte, safte, puha, bliver træt af at bare kigge på det. Min dag står på oprydning da min datter kommer på overnatning i morgen ❤️❤️❤️, så skal der bare hygges, ha en rigtig fin dag. Har helt glemt at dele din blog, det gør jeg nu så mine venner også kan nyde din skønne blog

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa Åsa. Du skal slet ikke blive forpustet, det er jo ren rå hygge for min sjæl:) Sikke du da også har en del der skal gøres her i ferien. Håber i får en fantastisk hyggelig weekend, nu når i samles:) Det bliver bestemt rart for dig.
      Tusind tak for du vil dele min blog. Det bliver jeg utrolig glad for:)
      Rigtig fantastisk lørdag

      Charlotte

      Slet
  2. Med lidt, skulle det stå😉

    SvarSlet
  3. Dejlige sager som både fryder smagssanserne og fryd for øjet. Godt at bruge det man har så intet går til spilde. og det har også en ekstra betydning når det kommer fra ens eget lille sted. Der er intet der er mere livsbekræftende når man har fuldt det fra frø/plante - det afsætter sit afkom - det høstes og til sidst fjernes og ligger og formulder i haven til at blive føde for dem der er i jorden.
    Og gl. dags æblekage - det er bare skønt - det lavede jeg sidste dag til min mand og til mine kollegaer, som ikke har ferie i den her uge. Det smager bare himmelsk, Hvis du har pærer i haven smager det også godt med æble og pærermos.
    Fortsat god fredag og weekend
    Kh.
    Kirsten

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har så meget ret søde Kirsten. Det er sådan en sund og dejlig måde at se og opleve tilværelsen på. Vores afgrøder betyder bare noget helt specielt. Så de skal sandelig bruges til noget fornuftigt:)
      Der må have været en del der jublede da du kom med æblekage, det er altid et hit.
      Tror det satte en del i sving igår, med at fremstille. Kunne på facebook se hvor mange der lagde foto op af æblekager:) Sådan en er farlig for det smitter med de løbende smagsløg!!!

      Rigtig skøn weekend

      Charlotte

      Slet
  4. Hei Charlotte, det ser virkelig godt ut det du lager, oi så flink du er! Eplemos og eplekake er nydelig...
    Så fine bilder også!

    Ha en fin helg, hilsen Ida.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for din søde besked Ida. Varmer jo altid med roser i den kolde tid :)

      Fantastisk weekend til dig og dine

      Charlotte

      Slet
  5. Well I definetly need to make better use of my garden potager. I did not know that you could do so much with green tomatoes! You have inspired me here. I do like to make the bread into crumbs for the salad...so yummy. This is also how I make stuffing for the holidays. Thank you xo

    SvarSlet
    Svar
    1. How nice that I can inspire you :) It's meant that we should give each other tips and inspiration. So the mission is complete.
      Sure green tomatoes can be easily used and is a pure dilikatesse. So you simply try. You'll wish there are plenty of green tomatoes back when the season is over.

      Good luck and nice weekend

      Charlotte

      Slet