mandag den 18. april 2016

Sel


I sommers viste jeg jer hvordan i selv kunne lave krydder salt.
Jeg har været igang igen. Jeg har i kælderen holdt liv i nogle af mine krydderurter.
Andre har jeg tørret og gemt til jeg løb tør for min salt.
Hvis man en gang har smagt hjemmelavet salt, så spiser man bare ikke andet.



De friske krydderurter jeg bruger hakker jeg fint og tørre i ovnen.
Ved ganske svag varme. Kim er ved at gå til af duften. Det er meget stærkt.
I min yndlings salt har jeg rosmarin, ingefær, chili, hvidløg og koriander.
Jeg laver også andre slags men den her er sådan en all round salt.



Nu er alle krydderier tørret og blendet.
Så blander jeg det med havsalt.
Så skal hele blandingen have en tur i rygeovnen.
Denne her blanding bliver røget på kirsebær smuld fra mine forældres have.



Efter rygning bliver det lidt mørkere at se på og får en røget smag og duft.




Der er bare ikke noget som er bedre end at fylde glassene med nyt salt.
Det står lige ved siden af komfuret og flueskabet med olier.






Jeg elsker en god krydret tomatsuppe. Dertil bager jeg Kommens Kringler med 
krydder salt. De smager fantastiske.









Men også små hapser til børnenes madpakker er suveræne med 
en god citron olivenolie og kryddersalt oven på.



De er fantastisk nemme at lave.
Slå en pizza dej op. Skær dem ud i lange smalle strimler.
Buk dem sammen to gange og sno dem i luften.
Er man lidt i tidsnød så køber man bare en rulle færdig pizza dej hos købmanden.
Ind i ovnen i ca. 8 minutter og bum bum så er der hapser til madpakkerne eller suppen.



Jeg bliver bare aldrig træt af at lave lækkert salt og så med
hjemmedyrket krydderurter. I skulle simpelthen give det et forsøg.
Jeg håber at have inspireret jer til at prøve.

Rigtig skøn dag ønskes i alle

Charlotte


17 kommentarer:

  1. Uhmmm, så sidder man lige her med tænderne der løber i vand ned i tastaturet :o) de der kommenskrigler dem må jeg da prøve og stængerne også, lige til at tage med i kolonihaven som en hapser når man bliver lækkersulten.
    jeg elsker også hjemmelavet kryddersalt, men er ikke så god til at få tid til at lave sådan noget. Heldigvis så har jeg en kollega hvis kone laver det i industrielle mængder og sælger ud af det :o)
    Laver du også selv olier ? var jeg lige ved at spørge om..ja selvfølgelig gør du dat det :o)
    Det må virkeligt være et festmåltid at spise hos dig.
    Rigtig dejlig dag til dig, jeg håber solen skinner i Aalborg for jeg er på vej.
    Kram fra Linda

    SvarSlet
    Svar
    1. Hejsa Linda og tak for alle de rosende ord:)
      Hvor er du heldig at kunne få lidt salt af din kollega. Så er det absolut heller ikke nødvendigt at lave det selv:)
      Spar på krudtet og lav noget andet af det du nyder. Sådan tænker jeg ofte:)
      Ja jeg laver også olie og eddike. Måske jeg skulle vise det en dag:)
      I dag har der været fint sol vejr i Aalborg, men en del blæst. Ikke som i går hvor der stod ned hele dagen:(

      Rigtig god ferie til dig
      Charlotte

      Slet
  2. Mums så lækre de salte ser ud, og jeg kan ligefrem fornemme duften her i stuen ;0)
    Jeg er simpelt hen nødt til at anskaffe mig en rygeovn.
    Kringlerne ser jo så lækre ud, så de er på menuen en af dagene 👍🏻 kan næsten ikke vente med at afprøve dem. Tusinde tak for skøn inspiration
    Rigtig god mandag til dig ❤️
    Knus Lone

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak skal du have søde Lone:)
      Ja du må da til og forsøge dig med en rygeovn, eller også kan det gøres i en kugle grill.
      Husk når du laver kringlerne, så let mel som muligt, jo luftigere bliver de.
      Men som cafe mutter ved du jo nok det:)))))

      Rigtig skøn aften
      Charlotte

      Slet
  3. Hej Charlotte.Dine evner er da uden noget filter.Kender også en der selv laver sine egne krydderolier og salt.Og får det som værtindegaver.
    Men tror jeg holder mig til at gå ud og planter lidt mere i mit nye dråbebed.Var jo i det jyske her i weekenden.
    Rigtig god dag hos dig Knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for de pæne ord Jette:)
      Åh så heldig at kende nogle som kan lave skønne ting og sager.
      Elsker at få hjemmelavede ting i værtindegave.
      Håber du har fået arbejdet lidt i dit nye flotte bed.

      Rigtig god tirsdag aften
      Charlotte

      Slet
  4. Hvordan røger du saltet ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det gør jeg i min rygeovn.
      Prøv at klikke på den lille henvisning til tidligere indlæg.
      Der kan du se det lidt mere udførligt Karina:)

      Rigtig skøn aften til dig
      Charlotte

      Slet
  5. Uhm, hjemmelavet kryddersalt har jeg også fået af en veninde, som så har fået hjemmelavet julepynt. Opgaverne må fordeles ;-) Men at ryge saltet, er at gå ''all in'' Kommen er et krydderi, som deler vandene. Jeg hører til dem, der elsker kommen. Men ville få lov til at beholde kommenkringlerne helt for mig selv. Min veninde kom engang til at købe store fede grillpølser med kommen i. Manden min var godt nok ved at pølsen i den gale hals. Godt fryseren er opfundet. Så kan der jo tages en kommenkringle op i ny og næ.

    Mange hilsner Susanne Josephine

    SvarSlet
    Svar
    1. Ha ha ha det var ikke godt med de pølser:))))))))
      Ja jeg er også til kommen og det er hele familien her, både i brød og i ost.
      Men ved godt der er mange som ikke bryder sig om det.......
      Ej hvor skønt en fordeling dig og din veninde har:)

      Rigtig glad aften
      Charlotte

      Slet
  6. Kære Charlotte.
    Åh den evne har jeg ikke men heldigvis kender jeg en som kan så jeg har en gang imellem fået et glas af hende. Me af en eller anden grunder jeg ikke så god til det med krydderi så jeg bruger egentlig kun ganske alm. salt og peber. Om det er fordi jeg har svært ved at smage det - ved jeg ikke - men det har ikke rigtig indfundet sig os mig og mit køkken.
    men lækker ser det ud og tomatsuppe mmm det elsker jeg eller bare suppe er herligt.
    De kommen boller kan de laves uden Kommen ;-) holder nemlig overhovedet ikke af kommen, men de ser så lækkere ud og de lækre stænger

    Tak for at du viste hvordan man laver kryddersalt
    Kh
    Kirsten

    SvarSlet
    Svar
    1. Kirsten du må til at eksperimenter lidt i krydderi køkkenet.
      Jeg tror det har meget med vane at gøre. Jeg spiser alt for meget salt og vil faktisk rigtig gerne have godt krydret mad til lige......
      Men syntes du skal forsøge dig frem og bruge de glas du får:)
      Jeg kan ikke leve uden sådanne salte og det gør faktisk at man ikke spiser så meget salt. For det er jo fyldt med urter som fylder :)))
      Ej jeg tror desværre ikke de vil være så gode uden kommen. Ret kedelige. Jo altså god som en suppe brød. Men vil ikke anbefale det.
      Jeg vil love dig at jeg nok skal vise en rigtig god bolle på et tidspunkt. Der skal der ikke kommen i :)))))

      Rigtig skøn aften til jer
      Charlotte

      Slet
  7. Sjovt, jeg har lige her i aften, nydt et fodbad med rosensalt, homemade i sommer, og jeg har stadig krydderurtesalt og lidt lavendelsalt tilbage, det er så skønt at have sit eget lille forråd. Det med at ryge noget af det, lyder også spændende, uhm. God aften. Knus Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have Carina :)
      Ja det er så lækkert at have lidt selv forkælelse på lageret. Mit det rækker slet ikke så længe. Tror jeg er stor forbruger:))))
      Ja du skal endelig prøve at ryge dit salt, hvis du ikke har en ovn kan du gøre det i en kuglegrill...

      Rigtig skøn torsdag
      Charlotte

      Slet
  8. Så mange gode idéer du deler Charlotte - jeg blir stadig vekk imponert over alt du finner på - og det er jo hele tiden!!!! Hor får du energien fra???? Jeg skal nok prøve å lage meg eget salt selv,hvilken god idé - jeg venter til urtene vokser til først...men de hapsene skal jeg saktens lage den dag i dag !!!!! Spesielt min datter elsker alt som har med brød å gjøre og spiser alt slikt!Dette blir hun nok glad for :))) Og som alltid - idéene dine kommer hånd i hånd med de lekreste bilder!!!
    Toveklem :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak Tove:)
      Hvor er det dejligt at kunne imponere lidt og det bliver modtaget så godt.
      Endelig prøv at lave din salt. Det smager så formidabelt godt...
      Spændt på at høre hvad din datter siger til hapserne. De er nemlig rigtig skønne, når de får en lækker krydderi på sig:)

      Rigtig skøn torsdag til dig
      Charlotte

      Slet
  9. Uhmmm hvor ser det lækkert ud. Din salt, kommenskringler og tomatsuppen.
    Vil du dele din opskrift på tomatsuppen? Den kunne jeg godt tænke mig og lave ♥
    Kh Anja

    SvarSlet